Vinguide – 3 gode tips til, hvordan du vælger den helt rette vin

Skal du ud og finde den helt perfekte vin? Så behøver du altså hverken at være kok eller sommelier, for at det kan lade sig gøre. En god vin er noget, der kan være med til at gøre vores fredag aftener en tand hyggeligere, og derfor er det også ærligt, hvis du kommer hjem med en vin, der ikke lige falder i din smag alligevel. Lige her får du således en lille lynguide til, hvad du skal kigge efter, så du kan være helt sikker på at få den rette vin med hjem til fredagshyggen.


1. Stol på din smag og præferencer

Noget af det, der er så dejligt ved vin er, at du ikke kan sætte det i bås. Går du blot efter en vin, der falder i din egen smag, så er det faktisk ikke hverken vigtigt eller afgørende, hvilke druer netop denne vin er lavet af. Går du derfor efter din egen smag fremfor alt andet, vil du sikkert også opleve, at du faktisk kan lide mange forskellige druetyper. Har du således allerede fundet en flaske vin, du godt kan lide, er du allerede et godt skridt på vejen. Idet vin skifter smag efter, hvilke mad den serveres til, kan du med stor fordel købe nogle flasker af den vin, du godt kan lide, og herefter servere den til forskellige retter. Således kan du notere dig løbende, hvordan vinen ændrer smag samt, hvad du synes bedst om.

2. Match vinen til anledningen

Det er naturligvis også relevant at overveje, hvilken anledning din vin skal serveres til. Skal du nyde den uden mad til, er der frit valg på alle hylder. Skal du derimod finde den perfekte vin til en bestemt ret, skal du sørge for, at vinen komplementerer maden.

3. Glem alle regler

Byder menuen på fisk, vil mange af os per automatik vælge en hvidvin. Når det kommer til stykket, er der dog ingen faster regler for servering. Du kan fx sagtens få en rødvin, der passer udmærket til fisk, ligesom du sagtens kan få en hvidvin, der går godt til en bøf. Når du skal ud og vælge den helt perfekte vin, kan du altså med fordel sagtens have de forskellige ’regler’ i mente, men lad dem endelig ikke styre dit endelige valg.