Solceller er fortsat en rigtig god løsning

16. september 2022

Solceller er en type solpanel, der bruges til at omdanne sollys til elektricitet. Solceller er fremstillet af halvledermaterialer, f.eks. silicium, og de kaldes ofte solceller (PV-celler). Solceller har mange anvendelsesmuligheder, herunder strømforsyning til boliger og virksomheder, opvarmning af vand med solenergi, sollys og solcellekraftværker. Solceller har typisk en effektivitet på omkring 15-20 %, hvilket betyder, at de kan omdanne omkring 15-20 % af den solenergi, de modtager, til elektricitet. Der findes dog nogle solcelletyper, der har en virkningsgrad på over 40 %.

Solceller er en stadig mere populær måde at generere vedvarende energi på. De fungerer ved at omdanne sollys til elektrisk energi i en proces, der er kendt som solceller.

Solceller er typisk fremstillet af silicium og små mængder fosfor og bor. Den side, hvor der er tilsat fosfor, er mere negativ, hvilket betyder, at der er et overskud af elektroner. Den side, der er tilsat bor, er mere positiv, da der er et underskud af elektroner. Dette skaber et konstant elektrisk felt i solcellen. Når sollyset rammer solcellen, får det elektronerne til at strømme fra den negative til den positive side. Denne strøm af elektroner genererer en elektrisk strøm, som kan bruges til at drive apparater eller til at lagre i batterier til senere brug.

Hvordan virker solceller?

Solceller er halvledere, der direkte omdanner lysstråling til elektricitet. Solceller, der også kaldes fotovoltaiske celler, er afhængige af den fotoelektriske effekt til at producere strøm.

Solcelleenergi er både en robust og pålidelig teknologi, da solceller kan producere elektricitet uden brug af bevægelige dele. Desuden er solceller relativt nemme at vedligeholde og har en lang levetid. Solenergi er også miljøvenlig, da den ikke producerer emissioner eller forurening.

Den måde, en solcelle fungerer på, er ret enkel: Når energipartikler fra sollyset rammer solcellen, leverer de energi til elektronerne i cellen. Dette får elektronerne til at frigøre sig fra deres nuværende position og strømme gennem dioden.

Fordele ved solceller med batteri og lagring?

Du får en meget bedre totaløkonomi sammenlignet med andre løsninger. Du bliver uafhængig af de forskellige tilskudsordninger. I sommermånederne er du stort set selvforsynende. Batterilageret betyder, at du ikke behøver at trække strøm fra nettet i de perioder, hvor solcelleanlægget ikke producerer nok. F.eks. i aftentimerne, når mørket er faldet på.

Hvis du ønsker at installere solceller, er det vigtigt først at undersøge, hvor mange du har brug for til det område, du ønsker at installere dem. Et solcelleanlæg på 2-4 kW anslås at koste mellem 40.000 og 60.000 euro, mens et 4-6 kW-system koster mellem 60.000 og 80.000 euro. Så sørg for at have et nøjagtigt skøn over det nødvendige antal solceller, inden du går i gang med installationen.

Relateret Artikler

3 grunde til at du skal bruge en Tip trailer

3 grunde til at du skal bruge en Tip trailer

Ved du, hvad en Tip trailer er, og hvad den kan bruges til? Hvis ikke, så er du kommet til det rette sted! En Tip trailer er en smart og praktisk trailer, der hjælper dig med at transportere en masse forskellige materialer, varer og udstyr, hvor end du vil hen. I...

Alt du skal have for at komme i gang med floorball

Alt du skal have for at komme i gang med floorball

Hvis du har fået en interesse for sporten floorball og gerne vil begynde at spille det noget mere, så er du bestemt ikke den eneste. Flere har fået øjnene op for den sjove sport, og den ses oftere og oftere i idrætshallerne. Men hvad skal du egentlig investere i for...

Alt du behøver at vide om sexlegetøj

Alt du behøver at vide om sexlegetøj

Sexlegetøj kan være en fantastisk måde at krydre dit sexliv på, tilføje nye fornemmelser og udforske nye måder at udforske nydelse på. Uanset om du lige er begyndt, eller du har en vis erfaring med legetøj til sex, er det vigtigt at forstå det grundlæggende, så du kan...