Røntgenteknologi – Det bruges den til i dag

Du har sikkert hørt om røntgenbilleder og røntgenfotografering før. Det er absolut intet nyt. Røntgenstråling blev opdaget helt tilbage i 1895 af fysikeren Wilhelm Conrad Röntgen, som faktisk opdagede det tilfældigt under et eksperiment med vakuumkamre. Det er længe blevet brugt i lægevidenskaben, da det kan give et godt billede af knoglerne. Det bliver dog også brugte i andre industrier, heriblandt lufthavne, madvareindustrien samt ved konstruktion af metalliske delelementer i f.eks. stort maskineri. Vi gennemgår her nogle af disse områder og forklarer, hvordan røntgenteknologien bliver brugt.

Lufthavne

Røntgenteknologien bliver i lufthavnen brugt som en del af sikkerhedstjekket af bagagen – både håndbagagen og også den indtjekkede bagage. Formålet er her at sikre, at der ikke forefindes skadelige eller farlige elementer i bagagen, som kan true sikkerheden af passagererne. Det kan f.eks. være farlige væsker, våben eller noget helt tredje, som på den ene eller anden måde kan udgøre en fare for passagererne. Røntgenteknologien bliver brugt, når du som passager går gennem sikkerhedstjekket og skal placere din håndbagage i plastikbøtterne, og disse kører så igennem røntgenmaskinen, som så kan give sikkerhedspersonalet et billede af indholdet. Hvis der er noget mistænkeligt til stede, kan sikkerhedspersonalet bede dig om at pakke din taske ud. Det samme sker med indtjekket bagage, dog bare bag om kulissen.

Madvareindustrien

Røntgenteknologien er blevet en stor hjælp i fødevareindustrien, da den gør det muligt at undersøge madvarer helt uden at påvirke dem eller ødelægge dem på nogen måde. Røntgen er altså her et slags sikkerhedstjek for vores madvarer, der sikrer, at de lever op til den nødvendige kvalitet for at kunne blive solgt til forbrugerne, helt uden at der skal gå madvarer til spilde. Det er altså en mere bæredygtig metode til at sikre kvaliteten af vores madvarer.

Konstruktion af metalliske delelementer

Røntgenteknologien kan ligesom med madvarer også bruges til at undersøge metalliske delelementer, som skal samles sammen til et større maskineri. Det sikrer, at kvaliteten er i orden og de er som de skal være, både inden og efter de er samlet sammen i en større maskine. Her er det således muligt at sortere de ødelagte eller forkertkonstruerede delelementer fra, så maskinen ikke samles med dårlige komponenter.

Magnatek sælger alle komponenter, som bruges at udføre røntgenstråling i alt fra fødevare- til sikkerhedsindustrien.