Guide til livet med diabetes

Er du for nyligt blevet diagnosticeret med diabetes? Eller kender du en diabetes-ramt og ønsker at få en bredere forståelse for emnet, så du bedst muligt kan være en god støtte? Det er rart ikke at stå alene med en så livsændrende diagnose. Her er en simpel guide til en hverdag med diabetes.

Insulin og blodsukker

Hvis man har fået konstateret diabetes, bliver man lige pludselig kastet ud i en verden om blodsukker. Man skal lære sit eget blodsukker at kende, og lære hvordan man måler det samt holder blodsukkeret i balance. Heldigvis er det lettere nu med moderne midler at finde rundt i. Der findes sensorer til konstant at måle blodsukkeret, og man kan få et apparat, der scanner blodsukkeret på armen. Man skal også lige vænne sig til at få insulin. Brug lidt tid på at finde ud af, hvilken måde du foretrækker at få din insulin på – med insulinsprøjte eller insulinpumpe? God kontakt med lægen skal nok hjælpe dig igennem beslutningerne. Injektionsnåle og blodsukkerapparater kan du købe på nettet, hvor der er et bredt udvalg af produkter, så du sagtens kan finde noget, der passer godt til dig.

Det kan være en stor hjælp, når man lærer hvornår og hvor meget insulin, man skal tilføre, hvis man får mere viden om kulhydrater. At tælle sine kulhydrater kan hjælpe med overblikket, og her findes der heldigvis flere apps, der hjælper med beregningerne. Brug gerne de hjælpemidler, der skal til for at gøre hverdagen lettere for dig, og snak med andre diabetesramte for en tryg og hjælpsom deling.

Diabetesvenlig kost

Man kan gennem sin kost regulere sit blodsukker. Her anbefales det, at man spiser færre kulhydrater, og at de kulhydrater, man vælger at indtage, har højt indhold af kostfibre. Uforarbejdede fødevarer og sunde fedtstoffer er også rigtig gode at inkorporere i den daglige kost.