En lille bronzepige, der sidder på en sten

Langt ude i Københavns havn sidder en lille bronzeskulptur på en sten, og kigger ud over vandet. Den lille havfrue er blevet et ikonisk symbol for København og tiltrækker hvert år millioner af besøgende fra hele verden. Men hvad er historien bag denne fascinerende skulptur?


En berømt eventyrforfatter og hans inspiration


Den lille havfrue blev skabt af den danske billedhugger Edvard Eriksen i 1913. Skulpturen er baseret på eventyret af samme navn, skrevet af den berømte danske forfatter H.C. Andersen. I eventyret forelsker en lille havfrue sig i en menneskelig prins og opgiver sin stemme og sit liv i havet for at være sammen med ham på land.


En heltmodig danserinde som model


Modellen for skulpturen var Edvard Eriksens hustru, ballerinaen Ellen Price. Hun poserede for kroppen, mens hovedet blev modelleret efter billedhuggerens egen kone. Skulpturen blev bestilt af brygger Carl Jacobsen, søn af grundlæggeren af Carlsberg, og blev givet som gave til København.


En turbulent tilværelse for en lille havfrue


Skulpturen har haft en turbulent tilværelse siden dens afsløring. Den er blevet vandaliseret og beskadiget adskillige gange, og dens hoved er endda blevet stjålet to gange. På trods af dette er Den lille havfrue forblevet et elsket og beundret vartegn for København.


Et symbol på kærlighed og længsel


I H.C. Andersens eventyr ender Den lille havfrue med at forvandle sig til skum på havet, efter at prinsen gifter sig med en anden. Men i Eriksens skulptur sidder hun stadig på sin sten og stirrer længselsfuldt ud mod horisonten, måske i håb om en dag at finde sand kærlighed.


Mere end bare en turistattraktion


I dag er Den lille havfrue en af Københavns mest populære turistattraktioner, men for danskerne er hun mere end bare en skulptur. Hun er et symbol på den danske kulturs kreativitet, fantasi og evne til at finde skønhed og mening i selv de mest tragiske af historier.


En opfordring til at følge sine drømme


Uanset hvordan man fortolker historien om Den lille havfrue, så er hendes mod og beslutsomhed for at følge sine drømme en inspiration for os alle. Selv når omstændighederne synes umulige, eller når kærligheden ikke gengældes, lærer hun os at beholde håbet og fortsætte med at stræbe efter det, vi tror på.


Tag på en rejse ud over det sædvanlige


Næste gang du besøger København, så tag dig tid til at besøge Den lille havfrue og reflektere over hendes fascinerende historie. Lad dig inspirere af hendes mod og beslutsomhed, og husk på, at selv de mindste og mest usandsynlige drømme kan føre til noget smukt og meningsfuldt.